Station Place-des-Arts

STM launches a public artwork competition for Place-des-Arts métro station

Montréal, March 25, 2019 – Today, the STM is launching a competition for the creation of an artwork that will be installed in the Montréal métro’s Place-des-Arts station. The competition is part of this station expansion project for the installation of elevators, funded by the Ministère des Transports du Québec, and in line with the Politique d’intégration des arts à l’architecture et à l’environnement des bâtiments et des sites gouvernementaux et publics (1% policy).

Professional artists in Quebec are invited to submit their applications no later than April 26, 2019, at 4 p.m. The winning submission will be announced in late September. The competition program is available here (in French only).

In carrying out this competition, the STM has the support of the City of Montréal’s public art bureau, reputed for its considerable expertise in the matter. The STM also solicited the cooperation of several influential public figures in the Montréal visual arts scene to form a jury, who will initially select three finalists before selecting the winning submission.

A station that deserves its name

Adjoining the vast cultural and artistic complex of the same name, Place-des-Arts station was designed by the architectural firm of David, Barott & Boulva. Inaugurated on October 14, 1966, the station currently showcases two artworks. On the east side (rue Jeanne-Mance), a monumental glasswork by artist Frédéric Back pays tribute to the history of music in Montreal, from Jacques Cartier's era to contemporary music. On the west side (rue De Bleury), an architectural composition of perforated aluminum panels juxtaposes an abstract-shaped mosaic made by Mosaika Art & Design.

As part of the construction of a new real estate complex, the STM will expand the métro entrance at the corner of rue De Bleury and avenue du Président-Kennedy. This will improve the customer experience and meet the objectives of the Accessibility program by integrating new elevators in the expansion, as well as a new artwork. Located on the ground floor, this artwork will participate in the cultural effervescence of the neighbourhood, as well as the continual movement of travelers and passers-by.

Image source: Groupe Canvar and Groupe Architex

Partner of

Top of page