Expansion of the underground workshop and refurbishment of Viau station

Work underway at Viau station

Project summary

Between now and March 2021, Viau station and its underground workshop will undergo major work. The station will be completely renovated and equipped with two elevators. The underground workshop will double in size.


Duration of the work: January 2019 until March 2021

Description of the work: Expansion of the underground workshop, refurbishment of the station and installation of two elevators

Métro impacts: No

Bus impacts: No

Texte important

Latest updates

January 2020

Work progressing well

Major work inside and around Viau station

The work at Viau station and the underground workshop is already halfway complete. Work on elevator construction, staircase reconstruction and ceramic tile replacement is in progress. The expansion of the underground workshop, which will double it in size, is well underway. The construction of roof slabs will allow work to continue unaffected during bad weather.  

Impact on customer trips

The station will remain open for the duration of the work. The station's back doors will be closed for most of the project. Temporary doors will, however, be installed to maintain fluid customer movements. Certain areas inside the station will be closed off but will not affect your trips.

Access to neighbouring attractions will be maintained at all times. There will be a pedestrian footbridge over the excavation area.

Impact on local residents

Worksite impact and mitigation measures

Maintaining the quality of life of residents living close to our facilities is very important to us. Therefore, the contractor in charge of the worksite is required to comply with municipal noise by-laws at all times. Seismographs and sound-level meters will be installed to monitor the situation in real time. An anti-dust sheet will be installed on all the fences surrounding the worksite. No blasting will be required for the excavation. Instead, we will use hydraulic fracturing, which generates less noise and produces no vibrations.

Night-time work may be required at certain stages of the project. In this event, information will be posted on this web page and sent to residents via the electronic newsletter for this project.

Access to neighbouring attractions will be maintained at all times. There will be a pedestrian footbridge over the excavation area.

Local resident?

Stay informed of the project’s progress and other events by signing up for the electronic newsletter.

Learn more about the project

Underground workshop expansion

An underground workshop, also called an attachment centre, is located next to a station and is where rail vehicles required for night-time tunnel and track maintenance are parked. It also includes offices and a warehouse full of specialized rail parts. The métro network has three attachment centres, where approximately 25 to 30 employees are based. After the Viau attachment centre’s expansion, 12 to 15 extra employees will join the team.

A team of specialists working in the shadows is responsible for carrying out preventive and curative track maintenance, transporting construction materials and debris and providing assistance to external contractors. The team includes trackwalkers, who walk the tunnels and perform inspections during operating hours, as well as section workers and mechanics, who maintain and repair the tracks when the métro is closed. They perform work on the tracks, guide bars, running racks, clean the invert with a vacuum train and carry out relamping in the tunnels.

Expanding this infrastructure is part of the STM’s strategy to reduce its asset maintenance deficit. Our métro network is ageing and requires a lot of maintenance and renovation. Certain tasks related to these activities must be carried out exclusively at night on a very tight schedule. This constraint requires highly complex logistical planning.

The expansion will enable construction materials to be brought in and out of the Viau attachment centre, meaning they will no longer have to pass solely via the Youville attachment centre, located on the Orange line in the north of the city. This new gateway to the network from the Green line will not only increase the capacity of night-time worksites but also reduce the travel time of vehicles within the network and increase the flexibility of logistical planning. The STM will therefore be able to meet the increasing demand of its large worksites, which are increasing in size and number. This gain in versatility and performance will enable the STM to find a balance between regular network maintenance and service to external contractors.

The project includes the acquisition of six additional convoys. Each convoy is composed of a rechargeable electric locotractor and a transport platform. The Viau attachment centre will eventually house 12 work vehicles. Currently, the Viau attachment centre can accommodate six vehicles, while we have about 30 that serve the entire network. We will also take this opportunity to acquire 11 additional electric locotractors to replace vehicles that have reached the end of their service life.
 

Locotracteur

The size of the excavation area necessary to carry out the work is quite impressive. Thirteen thousand cubic metres of earth will be excavated — the equivalent of 1,800 trips by 10-wheel trucks. The excavation area will be located between the métro station, the Biodôme, the Planetarium and Cinéma StarCité. This open-air excavation is required to construct the foundations of the new section of the underground centre.

Project planning

As for all refurbishment projects in the métro network, replacement materials are carefully chosen so that they resemble the original ones. This ensures that the look and feel of the station’s original architecture are preserved. You may find that the station’s appearance hasn’t changed much after the work, but that’s the point! Black granite, brown ceramic and concrete will remain omnipresent in the station.

Two auxiliary structures will be installed near the station:

  • The first will house a loading platform, a freight elevator, a natural ventilation shaft and an emergency exit for the attachment centre.
  • The second will house a mechanical ventilation station.

Our architects worked hard to reduce the visual impact of these two new auxiliary structures that will be built above ground. They wanted the structures to blend harmoniously with the rest of the Olympic site. They played with volume to create a visual reminder of the station’s skylights and the current auxiliary structure, which will be demolished. The materials and textures will also echo those of the station’s. Care was also taken to limit the height of the structures as much as possible to ensure the Olympic facilities remain visible.

The new structures will be made of concrete like the station. Stainless steel shutters will also be used on the natural ventilation shaft, similar to those in the entrance building. The structures will also feature a slotted texture that will reflect the station’s distinctive vertical split-block concrete strips, while integrating sections of smooth concrete for a more modern look. The angular mechanical ventilation station will be integrated into the geography of the site, following the natural slope already present.

The unloading zone will be relocated behind the station and will improve pedestrian safety in front of the station and facilitate bus movements.

The geometry, simple configuration and shallow depth of Viau station mean there are few technical challenges for installing elevators. In fact, only two elevators linking the street level to the platforms will be necessary. The station’s major refurbishment was therefore a perfect time to make it universally accessible. It is also surrounded by several attractions that make it the 38th busiest station in the network, with more than 2.9 million users in 2017.

  • Viau station is one of two stations built to serve the main site of the 1976 Summer Olympic Games. Since Pie-IX station is more closely associated with the Olympic Stadium, Viau station is often referred to as “the other Olympic station.”
  • On the eastern wall of the entrance building, Jean-Paul Mousseau’s mural, Opus 74, catches the eyes of passersby. Made from turquoise and yellow ceramic tiles, the mural represents both the stadium’s tower and the Olympic flame.
  • The station’s architecture features two distinctive elements: a skylight located in the station’s centre enabling sunlight to reach the platforms and red ceramic tiles inserted between the vertical strips of split-block concrete above the platform benches.

Contenu de l'onglet 5

The project in images


This work is made possible through funding from the Ministère des Transports du Québec.

Top of page